Dieta bezglutenowa. Dla kogo? Ile kosztuje? - Monedo blog

Dieta bezglutenowa. Dla kogo? Ile kosztuje?

Dieta bezglutenowa wywołuje wiele kontrowersji, ma swoich zagorzałych przeciwników i zwolenników. Stała się modna wśród celebrytów. Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham, Miley Cyrus, Kayah i Reni Jusis przekonują, że od kiedy ją stosują, nie tylko schudły, ale także czują się lepiej i mają więcej energii. Czym jest bezglutenowa dieta, ile kosztuje i dlaczego wzbudza tyle emocji?

Czym jest gluten i gdzie występuje?

Gluten to mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.
Gluten mogą zawierać takie produkty jak: wyroby garmażeryjne, mięso mielone, parówki, pasztety, wędliny, piwo, śmietany, jogurty, serki desery leki i słodycze: nadziewana czekolada, cukierki.

Czym się objawia nietolerancja na gluten?

Nietolerancja glutenu występująca u 1% populacji jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych. Spożywany pokarm źle się wchłania, w rezultacie po latach dochodzi do znacznych niedoborów substancji odżywczych, witamin, składników mineralnych, co poważnie odbija się na zdrowiu.
handel-jedzenie-bezglutenoweCo piąta osoba z alergią pokarmową ma uczulenie na gluten. Do objawów należą pokrzywka, świąd i pieczenie skóry, które pojawiają się po kilku minutach do godziny od spożycia produktów zbożowych. Aby stwierdzić alergię, należy wykonać testy skórne. Jeśli testy nie wykazują celiaki, a badani nadal skarżą się na bóle głowy i złe samopoczucie, może to świadczyć o nadwrażliwość na gluten (wówczas zaleca ograniczenie ilości produktów zawierających ten związek) lub o innych problemach zdrowotnych niekoniecznie mających podłoże w nietolerancji na gluten.

Co mówią przeciwnicy diety bezglutenowej?

•    Przeciwnicy uważają, że dieta bezglutenowa jest niezdrowa, ponieważ opiera się na wysoko przetworzonych gotowych produktach bezglutenowych.
•    Kolejnym minusem są ceny, produkty wolne od glutenu są kilkakrotnie a nawet kilkunastokrotnie droższe od zwyczajnych.
•    Nie ma żadnych dowodów, na to, że wystarczy wyeliminować gluten, by schudnąć i poczuć się lepiej.
•    Dieta bezglutenowa może być szkodliwa, bo nie zapewnia organizmowi niezbędnych witamin i soli mineralnych

Czy gluten jest potrzebny organizmowi?

szkody-glutenGluten nie jest wartościowym składnikiem odżywczym, niezbędnym do prawidłowego rozwoju organizmu, jego brak nikomu nie powinien zaszkodzić. Konsekwencje wykluczenia glutenu z diety:
•    Osoby, które przeszły na bezglutenowe odżywianie chwalą sobie lepsze samopoczucie, przypływ energii i ładniejszą cerę. Większość zwolenników diety bezglutenowej wcale nie wykazuje nietolerancji na ten związek.
•    Argumenten za dietą jest pogarszającą się jakość pszenicy, która jest podawana genetycznym zmianom i szerokiej obróbce istnieje prawdopodobieństwo tego, że jest szkodliwa dla zdrowia coraz szerszego grona konsumentów. Według amerykańskich badaczy spożywanie pszenicy powoduje ponad 200 negatywnych skutków, między innymi choroby układu krążenia, zaburzenia psychiczne, autyzm, choroby jelita grubego i przyrost wagi.
•    Ograniczenie ilości zjadanych codziennie produktów mącznych likwiduje problem zgagi, wzdęć i gorszej cery. Odstawiając pieczywo możemy odczuć mniejsze wzdęcia, któremu winne są węglowodany. Stan skóry polepszy się po zrezygnowaniu ze słodkiego pieczywa, ponieważ są zawarte w nim cukry proste, obniżymy stężenie glukozy we krwi i zmniejszymy ryzyko cukrzycy.
•    Odstawienie produktów mącznych jest też kluczem do sukcesu, jeśli chodzi o utratę wagi. Wiele badań dowodzi, że cukry zawarte w produktach mącznych, zwłaszcza w mące pszennej, szybko odkładają się w talii. Dlatego ich ograniczenie – w połączeniu z regularnym wysiłkiem fizycznym – może w ciągu kilkunastu miesięcy dać efekt w postaci nawet kilku rozmiarów mniej.
•    Lekarze jednak przestrzegają przed wykluczeniem produktów zawierających gluten na własną rękę. Samowolna dieta może doprowadzić do niedoborów składników odżywczych takich jak błonnik, kwas foliowy, cynk, żelazo, magnez, czy odpowiedzialne ze energię węglowodany złożone, które są zawarte w produktach zbożowych. Aby uniknąć problemów, należy przede wszystkim jeść codziennie kilka porcji produktów naturalnie bezglutenowych, jak kasza jaglana, gryczana, orzechy czy ryż, które są bogate w błonnik i składniki odżywcze.
•    Minusem dostępnych w sklepach produktów bezglutenowych jest wysoki stopień ich przetworzenia, nie są zbyt zdrowe. Ponadto mogą zawierać dodatkowy cukier, syrop glukozowy, substancje zagęszczające i inne składniki polepszające smak. Należy spożywać je z umiarem.
Wiele osób, mimo braku wskazań zdrowotnych, postanawia przejść na dietę bezglutenową, żeby sprawdzić, jak będą się czuły i czy schudną.

Koszty diety bezglutenowej

produkty-zawierajace-glutenDieta bezglutenowa nie należy do tanich. Jednak, są osoby, którym nawet udało się zaoszczędzić. Jak to możliwe skoro produkty bezglutenowe są droższe? Co zrobić, by nie wydać majątku na żywność?
•    Osoby, których organizm nie toleruje glutenu z dnia na dzień muszą zmienić swoje żywieniowe przyzwyczajenia. Zrezygnować z jedzenia na mieście, fastfoodów, pizzy na wynos, słodyczy i piwa. Miesięczne koszty spadają więc, bo nie wydaje się już tak często pieniędzy na jedzenie poza domem i na podjadanie w ciągu dnia.
•    Najlepiej produkty bezglutenowe kupować w supermarketach i sklepach internetowych ceny żywności bezglutenowej są tańsze niż w małych sklepach z ekologiczną żywnością. Szczególnie poleca się strony internetowe producentów, którzy oferują najtańsze ceny danego produktu.
•    Najtrudniej jest zrezygnować z chleba. Od małego jesteśmy przyzwyczajani do jedzenia kanapek, a bezglutenowy chleb jest trzykrotnie droższy od tradycyjnego. Istnieją specjalne mixy do robienia chleba, których ceny zaczynają się od 6 zł.
•    Zaoszczędzisz zmieniając menu. Zamiast placków i ciast, do których przygotowania wydasz pieniądze na drogą mąkę (ciecierzycowa i kasztanowa kosztuje nawet kilkunastokrotnie więcej niż mąka pszenna) lepiej ograniczyć spożycie mąki, zrezygnować z zagęszczania zup i włączyć do menu spożycie kasz, ryb, owoców i warzyw
Zwolennicy diety bezglutenowej radzą by zamiast zamieniać mąkę glutenową na bezglutenowy miks nauczyć się nowego podejścia do gotowania. Zmiana diety będzie wówczas szansą na zracjonalizowanie trybu życia w kwestii posiłków i zmniejszenia kwot wydawanych na jedzenie.

Bezglutenowy Biznes

Amerykańscy producenci żywności szybko przekonali się, że nowy trend może przynieść duże zyski. Bezglutenowe jedzenie kosztuje w sklepie kilkakrotnie więcej niż zwykłe. Jak podaje portal „Co slychac w biznesie” szacuje się, że wartość globalnego rynku takich produktów w 2016 roku przekroczy 15 mld dolarów. Zakup żywności bezglutenowej jest koniecznością dla osób cierpiących na celiakię, w Stanach Zjednoczonych do takiego zalecenia dietetycznego musi stosować się mniej niż 1 proc. obywateli, jednak badania dowodzą, że w rzeczywistości co trzeci Amerykanin unika glutenu. W rezultacie szacuje się, że rynek żywności bezglutenowej, na który składają się głównie mąki, makarony, płatki śniadaniowe i pieczywo, wzrośnie z 4,2 miliardów dolarów z 2012 roku do 6,6 miliardów dolarów w 2017 roku.