Lubisz ostrą kuchnie? Najlepsze indyjskie restauracje w Polsce

Lubisz ostrą kuchnie? Pieczenie podniebienia to dla Ciebie niezawodny smak, że jesz coś naprawdę dobrego? W takim razie, koniecznie musisz zasmakować w indyjskiej kuchni. Gdzie możesz to zrobić? W artykule przedstawiamy sześć najlepszych indyjskich restauracji w trzech polskich miastach: w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu.

Czy ostre jedzenie jest zdrowe?

Dietetycy i lekarze są zgodni, że ostre jedzenie jest zdrowe dla organizmu.  Dzięki różnorodności przypraw przygotowywane dania nie tylko zyskują wyrazisty smak ale także wzmacniają  nasz organizm. Dzieje się tak, ponieważ wiele przypraw ma właściwości odkażające i bakteriobójcze, tak jak czosnek i pieprz. Warto także nie zapominać o dobroczynnym działaniu imbiru, który odkaża, rozgrzewa i podnosi odporność. Składnikiem wielu popularnych ostrych dań jest kurkuma, która ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe oraz papryczka chilli wpływająca pozytywnie na przemianę materii w organizmie.

Która kuchnia świata jest najostrzejsza?

Wydawać by się mogło, że ostrość to cecha, której stopień bazuje na subiektywnym odczuciu. Okazuje się jednak, że ostrość to parametr, który można obiektywnie zmierzyć. Twórcą skali ostrości jest chemik pochodzący z Austrii – Wilbur Scoville. Odkrył, że poziom ostrości spożywanego jedzenia zależy od zawartości w potrawie pewnego składnika – kapsaicyny. Mierzenie ostrości metodą Scoville’a  polega na rozcieńczaniu roztworu kapsaicyny w słodkiej wodzie. Stopień tej ostrości odpowiada konkretnym jednostkom na skali. Dzięki tej metodzie, sklasyfikowano np. poszczególne odmiany papryk względem stopnia ich ostrości. W różnych zakątkach świata istnieje wiele tradycji kulinarnych, które bazują na ostrych przyprawach. Która kuchnia jest jednak najostrzejsza? Według wielu krytyków kulinarnych najostrzejszą kuchnią świata jest kuchnia indyjska, w której podstawą są przyprawy i ostre sosy. Jednym z ostrzejszych sosów indyjskich jest sos Vindaloo (przepis poniżej).

Składniki na sos Vindaloo:

  • 3 x duży ząbek czosnku
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 4 x suszona czerwona papryczka chili
  • 2 x świeża czerwona papryczka chili
  • 1 x łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 x łyżeczki soli morskiej
  • 3 x łyżki oleju arachidowego
  • 2 x łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 x pęczek świeżej kolendry

Przyprawy wymagające prażenia:

  • 1 x łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 4 x goździki
  • 2 x łyżeczka nasion kolendry
  • 2 x łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 x łyżeczka nasion kozieradki

Która odmiana papryki jest najostrzejsza?

Najostrzejszą papryką świata jest Pepper X. Zawartość kapsaicyny w niej jest tak wysoka, że sam zapach tej papryki może wywołać problemy zdrowotne u szczególnie wrażliwych osób. Obecnie, nie jest dostępna w żadnym sklepie i nie stosuje się jej w gastronomii. Najostrzejszą papryką chili dodawaną do potraw przez kucharzy jest papryka Trinidad Scorpion Butch. Powstała jako odmiana papryczki habanero, a poziom jej ostrości osiąga prawie 1.5 miliona punktów SHU (jednostka skali Scoville’a). Papryczkę wyhodował Butch Taylor – właściciel wytwórni sosów chili.

Najlepsze restauracje indyjskie w Polsce

Jesteście fanami ostrej kuchni lub po prostu chcecie jej spróbować? Koniecznie odwiedźcie jedną z najlepszych indyjskich restauracji w Polsce. Ale skąd wiedzieć, która indyjska restauracja jest najlepsza? Specjalnie dla Was sprawdziliśmy ranking najlepszych indyjskich restauracji w czterech dużych miastach na portalu TripAdvisor – w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu.

Najlepsze restauracje indyjskie w Warszawie

W Warszawie funkcjonuje wiele bardzo  dobrych restauracji, które muszą ze sobą nieustannie konkurować. Właśnie dlatego zajęcie pierwszego i drugiego miejsca w rankingu najlepszych restauracji jest sporym osiągnięciem i swoistym certyfikatem jakości. Zwłaszcza, że na portalu TripAdvisor oceny restauracjom przyznają ich klienci.  Na TripAdvisor wizytówki posiada 79 indyjskich restauracji. Według użytkowników portalu najlepszą indyjską restauracją w Warszawie jest Restauracja Guru mieszcząca się w samym centrum Warszawy, przy ul. Widok 8, niedaleko legendarnej Rotundy. Na profilu restauracji wystawiono aż 122 recenzji od gości z Polski i z za granicy, z czego 107 przyznało jej ocenę „doskonałe”. Średnia wszystkich ocen Restauracji Guru wynosi 5 pkt / 5 pkt.  W menu restauracji odnajdziemy tradycyjne dania indyjskie na bazie curry, takie jak: Madras, czyli mięso zanurzone w gęstym pomidorowo-paprykowym sosie curry; oraz Jalfarezi, czyli pikantne i warzywne curry z marynowanymi kawałkami wybranego mięsa. W restauracji spróbujemy także dań przygotowanych w glinianym piecu tandoor podgrzewanym do 480 stopni Celsjuszy, np. Tandoori Chicken lub Koliwadas.  Drugie miejsce w rankingu zajmuje Restauracja Mr India zlokalizowana przy al. Komisji Edukacji Narodowej 47. Wystawiło jej ocenę aż 522 użytkowników portalu TripAdvisor. Na pięciopunktowej skali uzyskała 4,5 pkt. 71% użytkowników oceniło restaurację jako „doskonałą”, a za „ bardzo dobrą” uznało ją 21% z nich.  W menu restauracji odnajdziemy takie pozycje jak Chicken Masala Dosa, czyli placek ryżowo – soczewicowy nadziewany kurczakiem, ziemniakami i cebulą; a także Chicken Madras, czyli kawałki kurczaka z cebulą, papryką i świeżym ostrym zielonym chili. Uwaga! Potrawa jest bardzo ostra.

Najlepsze restauracje indyjskie w Krakowie

Kraków to miasto uwielbiane przez turystów z Polski i z za granicy ze względu na panującą w nim niezwykłą atmosferę, a także ze względu na jego znaczenie historyczne. Odwiedzający Kraków turyści doceniają w Krakowie bogatą ofertę gastronomiczną, w tym także restauracje serwujące indyjską kuchnie. Na portalu TripAdvisor w kategorii „indyjska restauracja w Krakowie” widnieje 29 obiektów.  Najlepszymi indyjskimi restauracjami w Krakowie są wg użytkowników TripAdvisor Taste of India oraz Zayka. Obie restauracje na TripAdvisorze uzyskały 4,5 pkt na pięciopunktowej skali. Na profilu Restauracji Taste of India opublikowanych zostało 564 recenzji, z których 75% przyznaje restauracji najwyższą ocenę – „doskonałe”. Zdaniem aż 18% użytkowników restauracja zasłużyła na ocenę „bardzo dobre”. Restauracja Taste of India mieści się przy ul. Dietla 46, niedaleko Plant Krakowskich. W menu restauracji znajdziemy wiele bardzo ostrych potraw ze wspomnianym sosem Vindaloo, a także z sosem Kadhai. Restauracja Zayka reklamuje się jako autentyczna indyjska restauracja. Jej specjalnością jest tradycyjne indyjskie danie Hyderbadi Dum Biryani , czyli marynowany kurczak aż w 15-stu egzotycznych przyprawach i ugotowany z ryżem basmati i miętą oraz Mutton Rezala, czyli baranina z jogurtem gotowana w paście z maku oraz orzechów nerkowca. Restauracja Zayka mieści się przy ul. Limanowskiego 46.

Najlepsze restauracje indyjskie we Wrocławiu

Mówi się, że Wrocław to miasto spotkań. Okazuje się, że nie tylko tych towarzyskich, ale także kulinarnych. We Wrocławiu znajdziemy restauracje kuchni meksykańskiej, francuskiej, włoskiej, japońskiej, tajskiej, indyjskiej i wielu innych. We Wrocławiu, wg TripAdvisor, działa 17 restauracji specjalizujących się w potrawach indyjskich, z których najlepsza to Masala Grill & Bar. Na jej profilu znajduje się aż 688 recenzji, z których 51% przyznaje jej najwyższą ocenę, a 28% z nich ocenę „bardzo dobre”. Użytkownicy TripAdvisor oceniają ją średnio na 4 pkt.  Masala Grill & Bar to doskonała restauracja jeśli wybierasz się na indyjskie jedzenie z grupą swoich znajomych. W menu dostępnych jest kilka zestawów, które nasycą nawet 6 osób. Oprócz nich można smakować różnych potraw z chlebkiem naan, który jest wypiekany w specjalnym kamiennym piecu. Koniecznie spróbujcie też Chicken Biryani, czyli powoli duszonego ryżu basmati z pieczonymi kawałkami kurczaka, imbirem, miętą i kardamonem podawany w sosie na bazie jogurtu.  Restauracja Masala Grill & Bar mieści się przy ul. Kuźniczej 3 w pobliżu Rynku Głównego. Drugie miejsce we Wrocławiu zajmuje Restauracja Mango Mama przy ul. Kiełbaśniczej 7A. Została oceniona przez użytkowników TripAdvisor podobnie jak wcześniej opisywana restauracja. Gdy do niej zajrzycie, zamówcie koniecznie jedno danie z listy Indian Classics, np.: pikantny bulion na bazie chilli, trawy cytrynowej, galangala, liści limonki, z grzybami shitake, pomidorami o prostej nazwie: sweet & spicy.

Pożyczka na kulinarną wycieczkę po Polsce

Jeśli jesteście fanami indyjskich potraw, innych kuchni świata lub po prostu uwielbiacie jedzenie, dobrym pomysłem jest wyjazd na kulinarną wycieczkę po Polsce. Nocleg dla dwóch osób w trzygwiazdkowym hotelu w Krakowie to wydatek ok. 250 zł – 350 zł. Bilety lotnicze do Krakowa i z powrotem to koszt ok. 160 zł – 300 zł. Jeśli macie zamiar „odwiedzić” podczas takiego wypadu kilka restauracji i w każdej z nich zamówić kilka dań dla dwóch osób, musicie przygotować na to ok. 2000 zł. Jeśli potrzebna jest Wam pożyczka na kulinarną wycieczkę po Polsce, odwiedź https://www.monedo.pl/now

Czy widziałeś może już nasz poradnik o tym, gdzie warto wyjechać na ferie zimowe do ciepłych krajów?